Vad vitamin B12 finns i

B12 finns i alla animaliska produkter som mjölk, ägg, kött och ost. Dessutom finns det produkter berikat med B12 och kosttillskott, som lämpar sig extra bra för veganer.

(Ett nytt fönster öppnas)


Vilka livsmedel saknar vitamin B12?

För att undvika brist på vitamin B12 är det oerhört viktigt att känna till vilka livsmedel som saknar vitaminet. Vitamin B12 produceras inte i växtriket. Det finns inga vegetabiliska livsmedel som kan ge människan det tillskott av vitamin B12 vi så väl behöver. Enda undantaget är vissa typer av alger som kan vara rika på vitamin B12. Däremot är det oklart i vilken utsträckning kroppen har förmåga att ta upp B12 från alger. Detta är väldigt viktigt att känna till för den som överväger att bli vegan. Likaså kan det vara viktigt och känna till i samband med graviditet. För att fostret eller det ammande barnet inte ska ta skada är det mycket viktigt att mamman ser till att få tillräckligt med vitamin B12. Resultatet kan annars bli förödande. Tyvärr händer det alldeles för ofta att okunskap gör att barn får betala ett högt pris.Vilka livsmedel vitamin B12 finns i

• Ostron och musslor.
• Lever – Också i leverpastej eller paté.
• Kaviar – Vanlig smörgåskaviar duger gott.
• Bäckfisk – Kanske inte så vanligt i Sverige.
• Fisk – Alla former av fisk innehåller B12.
• Krabba och hummer
• Biffkött – Och all sorts kött egentligen.
• Ost – Alla sorts mejeriprodukter av mjölk och ägg.
• Ägg – Alla sorters ägg.
• Jord – B12 finns faktiskt i jorden i marken.

Mycket av det som står på listan finns i vår vardagliga kost. Om inget av ovanstående ingår i kosten du äter är det nödvändigt att äta någon form av tillskott. Även om du äter tillskott regelbundet är det bra att vara observant på vilka symtom som går att förknippa med vitamin B12 brist. Vilka kosttillskott finns att tillgå?

Eftersom nästan all mat är kliniskt rent i dagens samhälla kan veganer få det svårt när alla grönsaker och växter är tvättade. Då försvinner all naturlig B12 som man annars hade fått i sig via jorden. Därför är det viktigt för personer som inte äter något animaliskt att äta berikade produkter eller B12 tillskott.

Kosttillskott av vitamin B12

Det saknas inte tillgång till kosttillskott att köpa för den som så önskar. Närmaste matvaru- eller hälsokostbutik kan säkert hjälpa dig att hitta det du behöver. Det finns också många s.k. ”multivitamin” produkter som innehåller vitamin B12. Finns det ingen hälsokostbutik i den hemstad går det typen av produkter att hitta på nätet. Logga in på t.ex. www.vitaminbutiken.se eller www.vitaminvaruhuset.se för att finna rätt produkter. Om du handlar på internet bör du dock vara uppmärksam på vem du handlar ifrån. Det finns en uppsjö av billiga produkter på nätet som i bästa fall är verkningslösa och i värsta fall skadliga. Utöver vitamintabletter finns det också vitamin B12 berikad kost exempelvis sojamjölk eller frukostflingor.

Vad kan jag själv göra?

Om du är vegan eller av andra skäl äter dåligt med mat rik på vitamin B12 kan du säkert lösa problemet på egen hand. Det behövs ganska små mängder för att du ska få i dig det dagliga behovet. Egenvården har dock sina begränsningar. Om du blir gravid eller funderar på att bli gravid bör du kontakta läkare för att få mer exakta rekommendationer. Likaså om du börjar misstänka att du uppvisar några av de symtom som förknippas med vitamin B12 brist. Ta inga som helst risker att utveckla denna bristsjukdom då konsekvenserna kan bli förödande. Glöm inte att vitamin B12 brist kan ha andra orsaker än dålig kosthållning.Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *